Què és el Cloud?

Cloud

Cada cop més, les empreses utilitzen els serveis del núvol a causa dels nombrosos avantatges que ens brinda. A més, les metodologies i aplicacions online ens alliberen de la necessitat de treballar des del mateix ordinador ja que gràcies a aquesta tecnologia podem accedir a les nostres dades i documents des de qualsevol dispositiu amb l’únic requeriment de tenir connexió a internet.

A què ens referim quan parlem del Cloud?

És un nou model informàtic d’emmagatzematge que ens permet emmagatzemar grans quantitats de dades, arxius i programes a internet amb la possibilitat d’accedir a aquests en qualsevol moment, lloc i a través de qualsevol dispositiu.

Al parlar del núvol, hem d’olividar el funcionament de l’emmagatzematge de dades en espais físics i pensar en aquest concepte com un espai virtual replet d’informació sincronitzada amb altre informació a través dels entorns web. Aquest ens brinda molta més seguretat, agilitat, durabilitat i la possibilitat de donar accés als usuaris a la informació que vulguem.

Quins tipus de núvols existeixen:

Núvol públic

Ofereix serveis a tots els usuaris d’internet en el qual només es paga per l’espai d’emmagatzematge que es necessita.

Núvol privat

Aquest ofereix serveis a un nombre d’usuaris limitats a través de les xarxes empresarials.

Núvol multi-cloud

Serveis que combinen almenys dos proveïdors de núvol públic i privat que poden estar o no integrats entre sí.

Núvol híbrid

És el terme mig entre el núvol públic i privat, ja que ens permet emmagatzemar dades en el núvol públic o privat en funció de les nostres necessitats.

Com funciona el Cloud?

Per a poder accedir al servidor, hem d’identificar-nos amb un usuari i contrasenya. Un cop ja haguem accedit en aquest totes les dades que generem s’emmagatzemaran en el servidor a través d’internet i no al nostre dipositiu, funcionalitat la qual ens permetrà treballar des de qualsevol lloc i dispositiu ja que podem accedir al núvol on trobarem totes les nostres dades i documents.

En el núvol, tot el que escrivim es guarda automàticament i totes les aplicacions informàtiques, softwares de treball i els nostres documents estaran actualitzats en tot moment ja que el proveïdor s’ocuparà d’actualitzar el servidor constantment.

Un dels factors que més hem de tenir en compte, és que podem incrementar o disminuir l’espai d’emmagatzematge i els recursos que necessitem en qualsevol moment. D’aquesta forma tenim molta flexibilitat en quant a la contractació d’aquests serveis ja que podem personalitzar en tot moment el pla que contractem en les diferents situacions.

Exemples de Cloud:

·Google Cloud

·Dropbox

·Icloud

·One Drive

·Mega

Avantatges i inconvenients d’utilitzar-lo

Beneficis:

1.Rapidesa, simplicitat i facilitat. No hem de tenir instal·lat cap programari per accedir a les nostres dades ja que només hem d’accedir als servidors web. A més, és un sistema molt simple i fàcil d’utilitzar.

2.Estalvi de recursos. No requerim de tenir cap software, personal expert o equips per gestionar el servidor a causa de què de tot això s’ocupa el proveïdor.

3.Accés a la informació en tot moment. 

4.Alta seguretat i protecció de les dades. És un dels llocs on més segures estan les nostres dades ja que el servidor està en constant actualització. Addicionalment, aquests serveis tenen una gran capacitat d’adaptació i de recuperació de dades perdudes.

5.Major capacitat i flexibilitat. 

6.Multi-dispositiu. Podem accedir al servidor on es troben les nostres dades des de qualsevol dispositiu amb la única condició de què hem d’identificar-nos amb un usuari i contrasenya.

Inconvenients:

1.Requereix connexió a internet. Si la connexió a internet falla no podrem accedir al servidor ni a les nostres dades. Això pot resultar en un gran problema en certes situacions i casos.

2.Dependència del proveïdor. Quan contractem un d’aquests serveis indirectament depenem molt del proveïdor ja que nosaltres no tenim el control complet de les nostres dades i en el cas que vulguem emigrar la informació a un altre servidor se’ns pot dificultar la tasca.

3.Manca de control sobre les dades. 

4.És una tecnologia a millorar. Aquesta tecnologia encara té molts aspectes en els quals ha de millorar considerablement ja que com tota eina tecnològica no és perfecte.

5.Inseguretat. Tot i ser un sistema d’emmagatzematge dels més segurs, no és 100% segura ja que encara té un gran marge de desenvolupament i millora per davant.

És segur emmagatzemar dades al Cloud?

Emmagatzemar les nostres dades en el núvol encara segueix sent una preocupació per moltes empreses, però segueix sent molt més segur i còmode que els dispositius d’emmagatzematge local.

Segons un estudi d’Alert Logic, afirmen que el 51% de les empreses que tenen les seves dades emmagatzemades en instal·lacions físiques pateixen més  incidents que les que les emmagatzemen en servidors del núvol.

Això és degut a que aquests serveis compten amb els recursos humans, tècnics i econòmics per fer front a grans amenaces gràcies a que poden invertir en oferir les millors solucions de ciberseguretat. A més, també disposen de sistemes de control d’accés a les dades i sistemes de recuperació de dades davant incidents.

Addicionalment, alguns dels proveïdors ens poden oferir serveis complementaris com per exemple auditories, controls i certificacions de seguretat.

Per tant, podem afirmar que comptar amb un d’aquests proveïdors ens ajudarà a protegir molt més les nostres dades. Però no hem d’oblidar extremar la precaució i conèixer en tot moment les condicions del servei que tenim contractat per evitar possibles incidents externs.

0 replies

Deixa el teu comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *