Què són les tecnologies 5G?

Tecnologia 5G

Durant els últims anys hem llegit moltes notícies i novetats dels avantatges de les xarxes 5G. Gràcies a això les companyies van poder aprofitar l’oportunitat per anunciar tota mena de novetats tecnològiques i projectes futurs que marcarien un abans i un després tant en la història de les telecomunicacions com en el de les mateixes empreses.

El potencial del 5G és tan gran que la 3GPP, organització la qual regeix els estàndards de les comunicacions mòbils, va informar que les xarxes mòbils 5G serien un sistema totalment independent que no tindria suport en les xarxes que coneixíem en aquell moment. Per tant, van afirmar que el canvi de generació del 4G al 5G seria un gran pas i avanç tecnològic.

Saps quins són els canvis que esperem en el 5G durant aquest any 2022? Llegir més…

Què és la tecnologia 5G?

La tecnologia 5G és la 5ª Generació de les telecomunicacions mòbils, la qual és fruit de l’evolució que va iniciar fa 40 anys, amb el potencial de satisfer eficientment la demanda actual dels consumidors i empreses.

Una de les novetats més transcendentals d’aquesta generació és la velocitat i la reducció de la latència, les quals ens serveixen per realitzar videotrucades o retransmissions a temps real de forma simultània sense cap interferència, per automatitzar els vehicles autònoms perquè puguin evitar gran part dels accidents podent reaccionar pràcticament a l’instant davant de qualsevol perill i entre moltes més aplicacions.

A diferència de les anteriors generacions, les xarxes 5G ens ofereixen la possibilitat de connectar molts més dispositius en una mateixa xarxa, compartir informació a temps real de forma instantània i a apropar-nos a l’internet of things combinant la intel·ligència artificial amb aquesta xarxa de telecomunicacions.

Per tant, podem afirmar que aquesta 5ª generació produirà un canvi radical a la societat convertint el món en el quual vivim en un basat en la connectivitat intel·ligent.

Diferència entre el 4G i el 5G

Les diferències entre aquestes dues generacions són:

Rapidesa, el 5G compta amb millors velocitats de càrrega i descàrrega amb les quals podem descarregar diferents programes alhora en segons.

Temps de resposta, el 5G redueix el temps de resposta que tenia el 4G, ja que és capaç de comunicar el dispositiu amb la xarxa d’una forma molt més ràpida. Com que el temps de resposta es redueix, també ho fa el temps que tardem a rebre les dades.

Estalvi d’energia, el 5G té un sistema que adapta la potència utilitzada en diferents situacions incrementant així el temps de vida útil dels dispositius, la seva bateria i per evitar així l’excés de càrregues.

Servei ràpid i segur, el 5G compta amb un ampli de banda major i els costos de les dades mòbils són molt menors als que tenia el 4G.

Millor maneig dels dispositius, moltes vegades ens trobàvem en la situació que les dades mòbils dels dispositius s’alentien. Aquest problema el trobarem amb molta menys freqüència gràcies al 5G.

En conclusió, la tecnologia 5G és un gran avanç tant pels telèfons mòbils com per l’internet of things (IoT).

Avantatges i inconvenients de la tecnologia 5G per les empreses

La 5ª generació de les telecomunicacions mòbils no és simplement el relleu del 4G, sinó que ha tingut un gran impacte en la forma què les empreses gestionen el seu dia a dia convertint aquesta en una gran oportunitat que facilita a les PIMES innovar-se.

Quins són els principals avantatges?

1.Increment en la velocitat

2.Reducció considerable de la latència

3.Flexibilitat de gestió

4.Major seguretat a la xarxa

5.Connexió de múltiples dispositius

6.Impulsament de l’automatització de processos

7.Consum energètic baix

8.Facilita l’ús de la intel·ligència artificial i la realitat virtual

Quins són els principals inconvenients?

1.Instal·lació progressiva

2.Utilització obligatòria

3.Possibles incompatibilitats

4.Seguretat descentralitzada

5.Manca de xifratge inicial

Tindrà implicacions el 5G en el nostre futur?

Avui dia tota la població i el nostre planeta estem connectats en tot moment i s’espera que la xarxa 5G obri les portes a noves oportunitats per ser més eficients i crear nous models de negoci. Podem considerar aquesta tecnologia com una de les causants de la transició d’un món analògic a un de digital on la vida sigui molt més ràpida, fàcil i eficient.

Europa aspira a convertir-se en el líder de la mobilitat autònoma mundial, i gràcies al 5G està un pas més a prop d’assolir aquest objectiu, ja que amb aquesta tecnologia podem començar a plantejar el desenvolupament de vehicles autònoms al 100% i del transport públic intel·ligent.

En el sector de la salut, s’està començant a desenvolupar la telemedicina particular, teleconsultes, diagnòstics digitals i en el futur s’espera que amb la implementació d’aquesta tecnologia puguem fer cirurgies remotes.

Per tant, podem afirmar amb total seguretat que aquesta tecnologia 5G està impulsant la creació d’un món totalment diferent al que coneixem amb moltes més facilitats i automatitzacions de processos.

0 replies

Deixa el teu comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *